De aandacht van beleggers zal in de komende beursweek, die bol staat van de kwartaalcijfers, vooral uitgaan naar de ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek.

De Democraten en Republikeinen zijn er nog niet in geslaagd een akkoord te sluiten over een beëindiging van de shutdown en een verhoging van het schuldenplafond. De limiet van wat de overheid mag lenen wordt donderdag bereikt.

Eind vorige week stegen aandelenbeurzen wereldwijd op onderhandelingen over een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond. De Republikeinen stelden voor de datum waarop de limiet van 16.700 miljard dollar bereikt wordt 6 weken door te schuiven in ruil voor bredere onderhandelingen over het ongedaan maken van de shutdown van overheidsdiensten. President Obama wil wel praten over een tijdelijke verhoging, maar dan zonder voorwaarden.

,,Mocht het dit weekeinde tot een akkoord komen, dan zullen de Amerikaanse beurzen opveren tot de recordniveaus die bereikt werden voordat het gesteggel begon. Blijft een akkoord uit, dan zal de S&P 500 dalen tot 1650 punten of lager, afhankelijk van hoe verbitterd de partijen zijn”, aldus een marktstrateeg van Ameriprise Financial in Boston.

Dow Jones

De S&P 500 steeg vrijdag 0,6 procent tot 1703,20 punten. de Dow-Jonesindex ging 0,7 procent vooruit tot 15.237,11 punten en de Nasdaq won 0,8 procent tot 3791,87 punten. In Amsterdam eindigde de AEX vrijdag op 376,11 punten, 0,6 procent boven de slotstand die op donderdag werd neergezet.

Beleggers krijgen in de komende week kwartaalcijfers voorgeschoteld van onder meer Citigroup, Coca-Cola, Google, Goldman Sachs, General Electric, IBM en Intel. In Nederland komt chipmachinefabrikant ASML woensdag als eerste hoofdfonds met de resultaten naar buiten.

Shutdown

Op maandag maakt de Chinese overheid bekend hoe de consumentenprijzen zich ontwikkelden in september. In augustus bleef de inflatie voor de achtste maand op rij onder de doelstelling van 3,5 procent dit jaar.

Vanwege de shutdown in de VS brengt de Amerikaanse overheid behalve de wekelijkse uitkeringsaanvragen op donderdag geen macrocijfers naar buiten. De Federal Reserve, die beschikt over een eigen begroting, maakt woensdag aan de hand van het zogeheten 'Beige Book' bekend hoe de Amerikaanse economie er voor staat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl